Alcoholverslaving: hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

Een drankje op zijn tijd is voor veel mensen erg fijn. Toch brengt dit ook de nodige risico’s met zich mee. Dat is iets wat door veel mensen vergeten wordt en dat kan voor problemen zorgen. Veel mensen kunnen er prima mee omgaan om regelmatig alcohol te nuttigen, maar er zijn ook mensen voor wie dit te veel wordt. Je kunt verslaafd raken aan alcohol als je te veel drinkt. Meestal ontstaat een alcoholverslaving wanneer iemand zich mentaal niet goed voelt. De drank kan er dan voor zorgen dat dit gevoel tijdelijk weg is waardoor je geneigd bent om steeds meer te gaan drinken.

Het ontstaan van een alcoholverslaving

Veel mensen die verslaafd raken aan alcohol hebben psychische problemen die mede de oorzaak kunnen zijn van een verslaving. Doordat zij zich door drank tijdelijk beter voelen gaan zij vaak steeds meer drinken. Dit gaat meestal in kleine stapjes totdat iemand iedere dag drinkt. Voor de omgeving van een persoon die verslaafd is kan het soms erg lastig zijn om de verslaving te herkennen. Iemand die verslaafd is probeert dit meestal geheim te houden voor zijn of haar omgeving waardoor de verslaving vaak pas in een laat stadium duidelijk wordt.

Het behandelen van een alcoholverslaving

Wanneer je merkt dat je zelf verslaafd begint te raken aan alcohol of dat iemand in je omgeving verslaafd is, is het van belang om hierover te praten. Je kunt dan samen op zoek gaan naar een manier om van de verslaving af te komen. Voor sommige mensen is het mogelijk om dit zelfstandig te doen, maar het kan ook erg fijn zijn om hier hulp bij te krijgen. Afkicken alcohol is een moeilijk proces waardoor de hulp van professionals in een afkickkliniek heel nuttig kan zijn.

Afspraak maken?

Contact opnemen